Depannage of onderhoud? 09/252.59.72

Soorten verwarmingsketels
gedetailleerde informatie over CV ketels

Nuttige informatie over verwarmingsketels. Installatie, prijzen en premies. Kies de juiste CV ketel voor uw specifieke situatie.

Welke type verwarmingsketel kiest u?

Welke verwarmingsketel het meest geschikt is voor uw situatie hangt vooral af van het gewenste comfort, de te verwarmen oppervlakte en het beschikbare budget. We zetten de verschillende mogelijkheden voor u op een rijtje:

Thermo Chauffe, betrouwbare specialist in verwarmingsketels

Hoogrendementsketel

Sinds 2015 mogen enkel nog condenserende hoogrendementsketels geplaatst worden. De standaard hoogrendementsketels op gas voldoen niet langer aan de striktere milieunormen. Uiteraard kan u nog steeds op ons rekenen voor onderhoud en herstellingen aan uw CV ketel.

Condensatieketel

Condensatieketels zijn de nieuwste generatie hoogrendementsketels om te verwarmen met gas of stookolie. Deze ketels hergebruiken een gedeelte van de warme rookgassen voor het voorverwarmen van het water. Hierdoor is een condensatieketel 20 tot 30% zuiniger dan zijn voorgangers.
De prijs van een nieuwe condensatieketel ligt – afhankelijk van het merk en type – tussen de €2500 en €5000 (inclusief installatie). Omdat een condensatieketel tegelijk rookgassen uitstoot en verse lucht aanzuigt, heeft u een dubbelwandige rookgasafvoer nodig. Voor de installatie van een rookgasafvoer rekent u op een extra kost per lopende meter.

Warmtepomp

Omdat een warmtepomp het grootste gedeelte van de energie uit de directe omgeving is het een zeer energie-efficiënte oplossing. Lucht, water en aarde worden constant opgewarmd door de zon. Het is deze warmte die gebruikt wordt voor het verwarmen van uw woning of om in uw behoefte van warm water te voorzien. De prijzen voor een nieuwe warmtepomp variëren.
Een van de belangrijkste voordelen van een warmtepomp is de 0 CO2 uitstoot ter plaatse. In vergelijking met een condensatieketel zal u ongeveer 30% minder uitstoten. Wanneer we een warmtepomp vergelijken met de traditionele stookolie- of gasketels zien we een verminderde CO2 uitstoot tot 50%.
Afhankelijk van de energiebron en de functie zijn er een heleboel warmtepomp varianten op de markt.

Lucht – Water warmtepomp

Bij een warmtepomp type lucht/water wordt de energie uit de omgevingslucht onttrokken. De opgewekte energie wordt afgegeven aan de centrale verwarming. Omdat de Belgische winters vrij koud kunnen worden, zijn deze warmtepompen niet altijd rendabel. In het optimale geval kiest u voor een extra warmtebron om uw warmtepomp te ondersteunen tijdens de wintermaanden.
De prijs voor een lucht/water warmtepomp is sterk afhankelijk van het gewenste vermogen en de omgeving. Inclusief installatie zal dit type warmtepomp u tussen €7500 en €12500 kosten.

Lucht – Lucht warmtepomp

Een warmtepomp type lucht/lucht haalt zijn energie ook uit de lucht. De opgewekte warmte wordt rechtstreeks aan het ventilatiesysteem doorgegeven. Deze warmtepompen zijn uiterst geschikt als extra verwarming. Als kers op de taart kan u hem in de zomer gebruiken voor verkoeling. Een warmtepomp type lucht/lucht is dus in principe zowel een verwarming als een airco.
De warmtepomp type lucht/lucht is de goedkoopste variant. Voor de installatie van een wandmodel in een ruimte van gemiddelde grootte betaalt ongeveer €2500. Wanneer u kiest voor meerdere binnenunits zal de prijs natuurlijk oplopen.

Water – Water warmtepomp

Als er rondom uw woning voldoende grondwater aanwezig is, kan u opteren voor een warmtepomp type water/water. De energie wordt onttrokken van het grondwater en doorgegeven aan uw centrale verwarming waar ze kan dienen voor het opwarmen van water.
Om een goede werking van uw water/water warmtepomp te garanderen is een gesloten circuit een noodzaak. Het is enorm belangrijk dat het water niet in contact komt met de buitenlucht.
Een water/water warmtepomp vergt een serieuze investering. De prijs schommelt volgens het vermogen, maar het rendement en de terugverdientijd zijn dan ook evenredig.

Bodem – Water warmtepomp

Een laatste mogelijkheid is de warmtepomp type bodem/water. Dit type warmtepomp verwarmt het water door energie te onttrekken aan de aarde. Wanneer u een grote oppervlakte ter beschikking heeft kiest u best voor aardcollectoren verspreid over bv uw volledige tuin. Bij kleinere oppervlaktes is het mogelijk om aardsondes in de diepte te plaatsen.
Wanneer u kiest voor een warmtepomp met een horizontaal captatienet houdt u rekening met een investering vanaf €10000. Voor een warmtepomp met een verticaal netwerk kan de kostprijs voor de installatie oplopen. Houdt er bovendien rekening mee dat er bij een verticaal netwerk ook grondboringen moeten gebeuren die in de meeste gevallen niet meteen goedkoop zijn.

Zonneboiler

Een zonneboiler wordt gecombineerd met zonnecollectoren ( zowel vacuum als vlakke collectoren) die op uw dak of in uw tuin geplaatst kunnen worden. Het water in deze zonnecollectoren wordt door de zon opgewarmd waarna het gebruikt kan worden in de badkamer, keuken of zelfs voor uw zwembad. Wilt u ook uw woning verwarmen? Kies dan voor een combi zonneboiler. Dit type zonneboiler werkt samen met uw centrale verwarming waardoor u op een goedkope en efficiënte manier kan verwarmen.

Afhankelijk van het verbruik rekent u op een investering vanaf €2500 voor de installatie van uw zonneboiler en zonnecollectoren.

Advies op maat

Wanneer u een nieuwe verwarmingsketel wilt laten plaatsen bent u bij ons steeds aan het juiste adres. Jarenlange ervaring en diepgaande expertise maakt ons tot de referentie voor CV ketels in Oost-Vlaanderen. Contacteer ons of spring binnen voor advies op maat.