Depannage of onderhoud? 09/252.59.72

Vloerverwarming of radiatoren
de meest efficiënte verwarming voor uw woning

Wat is de meest efficiënte manier voor het verspreiden van warmte in uw woning? Kiest u voor vloerverwarming? Of toch voor radiatoren? We zetten de belangrijkste eigenschappen voor u op een rijtje.

De keuze tussen radiatoren en vloerverwarming heeft invloed op de energie-efficiënte en uiteindelijk ook het comfort van uw woning. De striktere milieueisen van de Belgische en Europese overheden hebben voor een heleboel interessante ontwikkelingen gezorgd.

Thermo Chauffe, betrouwbare specialist in radiatoren en vloerverwarming

Radiatoren

Radiatoren zijn vandaag de dag nog steeds de meest gebruikte verwarmingselementen in Vlaanderen. De laatste decennia hebben radiatoren een ware metamorfose ondergaan, zowel op technologisch als op esthetisch vlak.

Waarom kiest u voor radiatoren?

Lage installatiekost
De lage installatiekost is een van de belangrijkste voordelen van radiatoren. In principe worden ze gewoon op de aanvoerleiding van warm water aangesloten worden. Houdt er wel rekening mee dat u meestal verschillende radiatoren nodig heeft om een ruimte te verwarmen. Radiatoren zijn tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei kleuren, uitvoeringen en formaten, waardoor ze perfect te integreren zijn in eender welk interieur.

Snelle opwarming
Omdat radiatoren een bedrijfstemperatuur van ongeveer 65°C hebben, kunnen ze de ruimte in een snel tempo opwarmen. In realiteit zal uw ruimte in ongeveer 15 minuten de gewenste temperatuur bereiken.

Esthetisch
Vandaag de dag zijn er radiatoren verkrijgbaar in allerhande kleuren, vormen en materialen. Door deze variatie kan u radiatoren kiezen die precies aansluiten op uw interieur. De mogelijkheden zijn zo goed als eindeloos. Gebogen of hoekradiatoren. Een quasi onzichtbare installatie met aansluitingen die bijna niet te onderscheiden zijn. We kunnen zelfs de radiatoren op uw wand of plafond installeren. Let wel, de prijs voor design radiatoren kan in sommige gevallen serieus oplopen.

Nadelen van radiatoren
Omdat radiatoren verwarmen volgens het convectieprincipe, wordt de warmte ongelijkmatig over de ruimte verdeeld. Hierdoor zal de temperatuur altijd ietsje hoger liggen in de directe omgeving van de radiatoren. Door datzelfde convectieprincipe is het rendement van radiatoren beperkt. Om de temperatuur in stand te houden moeten radiatoren de ruimte en zichzelf dikwijls sterker opwarmen dan nodig. Bovendien vereisen klassieke radiatoren dat het water een temperatuur van 65°C heeft. Beide zaken hebben een negatief effect heeft op uw energiekosten. Lage temperatuur radiatoren zijn een recente ontwikkeling die dit probleem uitsluit, alleen zijn deze radiatoren duurder dan hun klassieke varianten.

Vloerverwarming

Tegenwoordig kiezen meer en meer Belgen voor het installeren van vloerverwarming. Vloerverwarming biedt dan ook een heleboel interessante voordelen op gebied van comfort, duurzaamheid en efficiëntie.

Waarom kiest u voor vloerverwarming?

Gelijkmatig verdeelde warmte
In tegenstelling tot radiatoren (convectie), verwarmt vloerverwarming dmv het stralingsprincipe. Vloerverwarming bestaat uit een netwerk van PE buizen die op ongeveer 10 cm van elkaar geïnstalleerd worden. Door deze buizen stroomt warm water, dat op zijn beurt de ruimte opwarmt. Een direct gevolg van deze constructie is het ontbreken van koude en warme zones.
Het gevoel koude voeten te hebben is ook voorgoed verleden tijd wanneer u kiest voor vloerverwarming. De warmte wordt egaal over de vloer verdeeld wat bijdraagt tot uw thermisch comfort.

Interieurdesign zonder belemmeringen
Omdat er geen ruimte gereserveerd moet worden voor radiatoren, kan de gehele ruimte vrij ingevuld worden. Een droom voor iedere interieurarchitect.

Energiezuinig
Door te kiezen voor vloerverwarming kan u serieus besparen op uw energiefactuur. Vloerverwarming is een lage temperatuur verwarming. Dat betekent dat het water dat door de buizen stroomt slechts een maximumtemperatuur bereikt van 35°C. Uw verwarmingsketel moet dus minder warmte opwekken en zal hierdoor minder energie verbruiken.
Door de egale spreiding van de warmte kan u uw thermostaat gemiddeld 2°C lager instellen dan wanneer u verwarmt met klassieke radiatoren en toch hetzelfde thermisch comfort behouden.

Nadelen van vloerverwarming
In tegenstelling tot radiatoren zal een ruimte met vloerverwarming minder snel opwarmen. Dit komt vooral omdat het water een lagere temperatuur heeft, waardoor het langer zal duren op een ruimte met dezelfde grootte op te warmen. De structuur en de grootte van het buizencircuit hebben hier evenzeer een invloed op.
De installatiekost van vloerverwarming ligt een stuk hoger dan bij klassieke radiatoren. De prijs van het systeem zelf valt op zich nog wel mee. De verhoogde installatiekost zit hem vooral in het ontwerpen en plaatsen van het PE buizen netwerk.

Vloerverwarming of radiatoren? Combineer beide!

Wanneer u kiest voor een nieuw verwarmingssysteem bent u gelukkig niet beperkt tot één van beide oplossingen. Met een combinatie van radiatoren en vloerverwarming kan u tot 12% besparen op uw energiefactuur. De combinatie van radiatoren en vloerverwarming zorgt ervoor dat de ruimte sneller opwarmt en minder snel afkoelt. Bovendien is de temperatuur veel makkelijker af te stemmen op uw precieze behoeften.
Voor een optimaal wooncomfort kiest u voor een combinatie van radiatoren en vloerverwarming.